Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(4)
Oddział Dziecięcy
(3)
Autor
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Kiros Tessa
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Różański Robert
(1)
Touros Michail
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
9-13 lat
(3)
Dzieci
(3)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Powieść amerykańska
(1724)
Powieść angielska
(741)
Kobieta
(569)
Powieść polska
(552)
Literatura dziecięca
(533)
Kultura stołu
(-)
Literatura dziecięca polska
(399)
Rodzina
(331)
Przyjaźń
(304)
Tajemnica
(300)
Miłość
(261)
Literatura polska
(233)
Śledztwo i dochodzenie
(233)
Relacje międzyludzkie
(204)
Zabójstwo
(198)
Zwierzęta
(153)
Poezja polska
(149)
Nastolatki
(143)
Policjanci
(141)
Uczucia
(140)
Literatura młodzieżowa
(138)
Rodzeństwo
(134)
Lektura szkolna
(128)
Literatura dziecięca angielska
(127)
Powieść francuska
(125)
Powieść norweska
(121)
Dzieci
(120)
Literatura młodzieżowa polska
(120)
Magia
(117)
Sekrety rodzinne
(112)
Małżeństwo
(108)
Osoby zaginione
(108)
Literatura młodzieżowa angielska
(106)
II wojna światowa (1939-1945)
(101)
Literatura dziecięca amerykańska
(101)
Dziewczęta
(95)
Trudne sytuacje życiowe
(92)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(90)
Relacja romantyczna
(80)
Boże Narodzenie
(78)
Wybory życiowe
(78)
Przestępczość zorganizowana
(76)
Przedsiębiorstwo
(75)
Historia
(74)
Uprowadzenie
(74)
Dramat polski
(73)
Język polski
(73)
Literatura dziecięca niemiecka
(73)
Matki i córki
(73)
Powieść niemiecka
(72)
Uczniowie
(72)
Psy
(69)
Seryjni zabójcy
(68)
Prywatni detektywi
(67)
Władcy
(67)
Powieść młodzieżowa polska
(66)
Samorealizacja
(66)
Życie codzienne
(66)
Literatura
(62)
Podróże
(62)
Poszukiwania zaginionych
(62)
Powieść kanadyjska
(60)
Żydzi
(57)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(56)
Wakacje
(56)
Opowiadanie polskie
(55)
Dziecko
(54)
Dziennikarze
(54)
Koty
(54)
Zemsta
(52)
Literatura dziecięca francuska
(51)
Pisarze
(51)
Powieść rosyjska
(51)
Dziadkowie i wnuki
(50)
PRL
(50)
Filozofia
(48)
Polska
(48)
Powieść młodzieżowa angielska
(48)
Biografia
(47)
Zarządzanie
(47)
Zabójstwo seryjne
(46)
Powieść szwedzka
(45)
Humor
(44)
Ludzie a zwierzęta
(44)
Arystokracja
(43)
Dojrzewanie
(43)
Prowincja
(43)
Zakochanie
(43)
Ojcowie i córki
(42)
Literatura dziecięca włoska
(41)
Mężczyzna
(41)
Pamiętniki polskie
(41)
Powieść australijska
(40)
Spadek
(40)
Chłopcy
(39)
Piłka nożna
(39)
Samotność
(39)
Lekarze
(38)
Ludzie bogaci
(38)
Publicystyka polska
(38)
Sztuka
(38)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Europa
(1)
Polska
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5)
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni!
Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.
Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.
Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.
Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
SPIS TREŚCI: 1. Bieliźniarka ; 2. Spiżarnia ; 3. Piec chlebowy ; 4. Koszyk z przekąskami ; 5. Ogródek warzywny ; 6. Garnek z makaronem ; 7. Jadalnia ; 8. Cukierniczka ; 9. Zamrażalnik ; 10. Słowniczek ; 11. Pasteryzacja i sterylizacja ; Indeks ; Podziękowania
Jak prowadzić dom po włosku? Jak delektować się życiem w toskańskim stylu? Nikt nie jest w stanie uchwycić ducha miejsca tak jak Tessa Kiros. W urzekająco kobiecej książce celebruje Włochy - kraj, który wybrała na swój dom. Rodzinne historie, inspiracje i przepisy nie tylko na pyszne dania Znajdziesz tu sycące posiłki i fantazyjne ciasta, staromodne konfitury i przetwory, a także domowe przyprawy, ziołowe oleje i zapachowe cukry. Wypróbujesz niebanalne przepisy, takie jak focaccia z truskawkami, zupa z karczocha i mięty, risotto z krewetkami, lawendą i cytryną czy pierś kurczaka w cieście z borowikami i szałwią. Tessa podpowie ci, jak wykorzystać wiedzę przekazywaną przez włoskie panie domu z pokolenia na pokolenie i jak w kilku prostych krokach zamienić dom w piękniejsze miejsce. Pokaże ci, jak wprowadzić magię do swojej kuchni oraz połączyć wszystko w smakowitą całość.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (2 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział Dziecięcy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki, 2017. - 317 stron : ilustracje ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję – ale przecież i konieczność –obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 910.4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział Dziecięcy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział Dziecięcy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej